Antika mobilya ve bakımı maddi, manevi ve sosyolojik açıdan önemli bir meseledir. Olayın hem bireysel hemde toplumsal bir yönü vardır. O antika size ait olabilir bu bireysel boyutudur, aynı zamanda ülke değeridir, zenginliğidir buda toplumsal yönüdür. Kısacası antika mobilyanıza gereken ihtimamı göstermemeniz hem kendinize hemde ülke ve toplum zenginliğine zarar vermeniz anlamına gelir. Antika mobilya ve bakımı bu yönüyle de önemli, maddi değer kaybı yönüyle de önemlidir.
Antika mobilya nedir
Antika mobilya uzun yıllara mal olmuş; yapıldığı, imal edildiği dönemin izlerini taşıması ve daha da önemlisi o döneme damgasını vurmuş ustanın elinden çıkmış olması onun antika olması için yeterlidir. Tabi ki iyi korunmuş olması ve doğru bir şekilde bakımlarının yapılmış olması da değerini kat ve kat artırır. Bunun yanı sıra az bulunur olması veya benzerinin olmaması değerini çok artırır. Burada bahsedilen değer sadece maddi değer değil aynı zamanda herkes tarafından beğenilen, aranılan ve elde edilmeye çalışılan anlamı da taşır.
Antika mobilyalar bazen biz 2.el eşya alım satımı yapan sandık odalarına da gelmektedir. Biz genellikle yeni model eşya, mobilya alıyoruz ancak bazen komple eşyaların içerisinde antikada bulunmaktadır.
Antika mobilyanın bakımı
Antika mobilyanın bakımı periyodik olarak dikkat ve titizlik isteyen, bilgi, beceri gerektiren bir konudur. Bakım yapıyorum, temizliyorum diye yanlış uygulayacağınız temizlik şekli ve ürünleri zarar da verebilir.
Antika mobilyanın en belirgin en büyük düşmanı nem, güneş, toz ve ahşap kurtlarıdır. Nemli yerde zaman içerisinde çürür. Güneşe ve sürekli sıcak ortama maruz kalması ise solmasına, kabarmasına ve çatlamasına sebebiyet verir. O nedenle evlerde güneşi çok alan cam önlerinde, kalorifer petekleri gibi ısı kaynaklarına yakın yerlere koymamalıyız. Periyodik olarak haftada bir doğal kıldan yapılmış kıl fırçalar ile tozunu almak gerekir. Toz alma veya temizlik işini deterjan veya kimyasal malzemelerle yapmamalıdır. Zira zaman içerisinde cilasının bozulmasına sebebiyet verir. Ahşap kurtları da dikkat edilmezse antika mobilyanıza çok büyük zarar verir. Kurtlar ahşabın içerinde kanallar açarak içerisini boşaltırlar, toz haline getiriler. İlk aşamasında küçük kurt delikleri gözlemlenir. Bu durumda acilen kurtları bertaraf edecek zehirli ilaçlar veya özel cila türü kimyasallar kullanmak gerekir. Bunları kıl fırçalarla ahşabın her tarafına sürünüz ve naylonla kapatarak hava almasını önleyiniz . Bulunduğu odayı da kapatarak 10 gün içerisinde kurtlardan kurtulmuş olursunuz. Ancak bu ilaçlar insan sağlığı açısından oldukça zararlıdır. Bu gibi zararlara maruz kalmamak için, ilacı sürme sırasında ellere eldiven giymeli, maske takmalı, göze bulaştırmamalı ve ilaç sürme esnasında solumamak gerekir. Eğer kurt çok zarar vermişse ya bir profesyonelden yardım almak yada iyice araştırıp kolları sıvamak gerekir.